Cheile Turzii |
![]() |
![]() |
![]() |
Cheile Turzii se încadrează cu siguranță printre cele mai frumoase și impresionante sectoare de chei din România aflată la o distanță de 6 km vest de Turda, de-a lungul văii Hăşdate. A dobândit, în anul 1938,
Lungime: 2.900 m Înălţime pereţi: max. 300 m Suprafaţă: 324 ha
Cheile Turzii s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate şi oferă vizitatorului un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc.
Conține peste 1.000 de specii de plante și animale, unele reprezentând elemente rare, ca usturoiul sălbatic, piciorul cocoșului, odoleanul, omagul, stânjenelul violaceu, vulturica, scorușul argintiu, numeroase specii de fluturi, 67 de specii de păsări printre care acvila de stâncă, pești, batracieni, vulpea, nevăstuica, jderul de piatră, mistreți, iepuri, căprioare, șerpi, etc.
În total se cunosc în Cheile Turzii cca 60 de peșteri, firide sau arcade (resturi ale unor peșteri prăbușite), aproape toate de dimensiuni mici (doar 8 depășesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 120 m). Pesterile din Cheile Turzii sunt renumite si pentru faptul ca turdenii aici si-au gasit adapost de-a lungul istoriei ori de cate ori au avut loc invazii de popoare migratoare. Urmele de locuire din Cheile Turzii indica prezenta omului in aceste pesteri inca din Paleoliticul Mijlociu, din Neolitic si apartinand culturii Cotofeni.
În anii '30 ai secolului XX, sus pe stâncă, pe partea stângă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor văii Hășdate) era așezată o cruce mare de lemn. Crucea a fost amplasată în perioada interbelică, în cadrul unei ceremonii publice, la care au luat parte atât oameni din partea locului, cât și oficialități din Turda. După război, crucea de lemn a fost înlocuită cu o cruce de metal care există și azi.
Pe la mijlocul anilor '50 ai secolului XX, pe coama din partea dreaptă a Cheilor (în sensul de curgere al apelor văii Hășdate) exista o veche bisericuță din lemn, nefolosită. Spre sfârsitul anilor '50 oamenii locului au demantelat-o complet.
Peste apa văii Hășdate există 4 poduri suspendate. Primul pod (nr.1) este amplasat nu departe de intrarea in Chei, ultimul pod (nr.4) spre ieșirea din Chei, în direcția comunei Petreștii de Jos.
Este una dintre cele mai bune zone de alpinism și escaladă din țară. Sunt aproximativ 250 de trasee de alpinism și escaladă. În fiecare an se țin diverse concursuri și memoriale (de ex. memorialul Misi Szalma - septembrie). În ultima decadă a fost descoperit şi de parapantişti care vin aici cu multă plăcere.
De la localnici puteti intreba despre legendele care se leagă de apariţia cheilor. Căutaţi urmele lui Alexandru Macedon sau căutaţi în Hăşdate bănuţii lui Sf. Ladislau (pietricele rotunde şi plate de dimensiunea unor monede).
Petiție online:Salvarea Cheilor Turzii
|