Acasă Ştiri Întâlnire la Câmpia Turzii: „Mai aproape de Europa, prin voluntariat”
Banner
Director firme InfoTurda: 55 de firme listate
 • Afaceri, Economie
 • Artă şi cultură
 • Computere, Internet
 • Construcţii şi amenajări
 • Cumpărături
 • Educaţie
 • Industrie
 • Mass-Media, Comunicaţii
 • Medicină şi sănătate
 • ONG
 • Servicii
 • Sport şi agrement
 • Timp liber
 • Transport, Auto
 • Turism
Recomandă pe facebook
Întâlnire la Câmpia Turzii: „Mai aproape de Europa, prin voluntariat” PDF Imprimare Email
Scris de Ziarul 21   
Sâmbătă, 21 Mai 2011 14:00

dezbatere voluntariat la campia turziiColegiul Tehnic „Victor Ungurean” din Câmpia Turzii a găzduit vineri, 20 mai, de la orele 12.00, o întâlnire între elevi şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale, ai Asociaţiei pentru Promovarea Incluziunii Sociale (APIS). Întâlnirea a fost făcută posibilă prin Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni Câmpia Turzii, în parteneriat cu fundaţia Konrad Adenauer Stiftung (biroul Bucureşti) şi Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni.

dezbatere voluntariat la campia turzii

 

 

Tema dezbaterii organizate la „Victor Ungurean” a fost voluntariatul şi Uniunea Europeană, întâlnirea desfăşurându-se chiar sub titulatura „Mai aproape de Europa, prin voluntariat”.
„Voluntariatul înseamnă o activitate de interes public, desfăşurată de persoane fizice, numite voluntari, în cadrul anumitor raporturi juridice, dar nu juridice de muncă”, definea primarul Ioan Vasinca voluntariatul, în alocuţiunea pe care a avut-o în debutul întâlnirii. Prezentând şi domeniile în care se pot desfăşura acţiuni de voluntariat, primarul Ioan Vasinca a amintit de diversele deplasări pe care le-a făcut în afara graniţelor ţării unde a văzut diverse astfel de grupuri de voluntari. „Acolo, această activitate este foarte bine organizată. Sunt oameni care, prin diferitele activităţi pe care le desfăşoară, ajută fie la dezvoltarea localităţilor respective, fie la ajutorarea altor grupuri de oameni care au nevoie de dânşii”.
Invitată să reprezinte la întâlnire Asociaţia Naţională a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC), Ana-Maria Suciu a prezentat invitaţilor (inclusiv elevi însoţiţi de cadrele didactice) tema „Cetăţenie activă şi voluntariat, premise ale exercitării drepturilor tale”, o temă în debutul căreia cetăţenia activă a fost definită ca acel tip de cetăţenie care „presupune cunoașterea, înțelegerea și analiza critică a vieții publice de la nivel național, european și global și implică acțiune și participare constând în dobândirea de cunoștințe și dezvoltarea de abilități și atitudini manifestate voluntar în mod individual sau colectiv”, cetăţenia activă vizând relaţia cetăţean stat şi însemnând implicare civică, participare şi civism.
Potrivit informării prezentate de Ana-Maria Suciu, cetăţenia activă se poate realiza prin identificarea cu valorile naţionale, prin atitudinea patriotică, loialitate faţă de stat, prin implicare şi participare la procesul electoral şi viaţa politică, prin participarea voluntară la activităţile comunităţii, prin implicarea şi derularea de activităţi care au ca scop schimbarea, sau chiar prin aderarea la valori economice şi antreprenoriale.
Astfel, elevii au aflat că cetăţenia activă în România se poate dobândi prin informare şi implicare. Astfel fiecare se poate informa despre actele normative precum Legea 544/2001 (privind liberul acces la informaţiile de interes public) sau Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică. Implicarea presupune participarea la şedinţe şi dezbateri publice, formularea de petiţii şi exercitarea dreptului la iniţiativă legislativă locală, naţională sau chiar europeană.
Cât priveşte voluntariatul Ana-Maria Suciu a atras atenţia că nu orice activitate voluntară înseamnă, implicit, acitivitate de voluntariat. Astfel de acţiuni voluntare care nu sunt considerate acţiuni de voluntariat sunt şi înrolarea benevolă în forţele armate, înscrierea într-un partid, comitet ori club, îngrijirea celor apropiaţi (copii, vârstnici, prieteni) sau renunţarea “compensată” la un drept.
Cât despre formele voluntariatului, la întâlnirea de la „Victor Ungurean” au fost amintite câteva: activitatea prestată în regim pro bono (avocaţi, contabili, profesori, instalatori, zidari etc.), voluntourismul (vacanţă combinată cu activitate utilă), susţinerea activităţilor şcolare (părinţii se implică în activităţi extracurriculare), misiuni de ajutor umanitar şi dezvoltare sau aderarea la ONG-uri.
După ce reprezentantul ANBCC le-a vorbit celor prezenţi şi de EVS (SEV – Serviciul European de Voluntariat) şi de VSO (Voluntary Service Overseas), i-a invitat pe cei prezenţi să îşi expună părerea despre voluntariat sau să împărtăşească şi celorlalţi eventuale experienţe din diverse acţiuni de voluntariat la care au participat. Astfel, Liviu Man, coordonator de proiecte în cadrul centrului de voluntariat de pe lângă APIS Câmpia Turzii a prezentat activităţile desfăşurate de organizaţia pe care o reprezenta al întâlnire în cadrul săptămânii voluntariatului. Prezent la întâlnire, preşedintele APIS – Kovacs Zoltan – chiar a venit cu o idee privind Parcul Mare din Câmpia Turzii: parcul să fie parcelat şi însemnat şi de fiecare parcelă să se ocupe câte o instituţie de învăţământ din oraş, care să îl întreţină şi să îl îngrijească. Astfel, era de părere Kovacs Zoltan, ar exista o responsabilizare mai mare, pentru că fiecare ar avea grijă de parcela sa şi ar îngriji-o.
„Azi am avut o întâlnire cu grupul de voluntari din Câmpia Turzii şi au fost invitaţi şi elevi de liceu din oraş. Discuţiile au avut loc pe baza temei de voluntariat, deci prima dată să ştie tineretul ce înseamnă să fii voluntar, iar după aceea să li se explice activităţile în care ar putea contribui dânşii. Deci am încercat să atragem tineretul în astfel de acţiuni. Pe viitor ne dorim să înmulţim numărul voluntarilor din Câmpia Turzii, elevii s-au declarat de acord, pentru înfrumuseţarea oraşului, pentru diferite servicii pe care le pot dânşii presta pentru o categorie sau alta de cetăţeni care au nevoie de ajutorul lor. Şi cred că împreună, Primăria, cu dânşii, cu centrul de voluntariat şi mai ales cu biroul de consiliere pentru cetăţeni, vom reuşi să facem acest lucru”, sintetiza primarul Ioan Vasinca la finalul întâlnirii.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Banner