Acasă Ştiri Peste 5000 de datornici chemaţi în instanţă pentru datorii
Banner
Director firme InfoTurda: 55 de firme listate
 • Afaceri, Economie
 • Artă şi cultură
 • Computere, Internet
 • Construcţii şi amenajări
 • Cumpărături
 • Educaţie
 • Industrie
 • Mass-Media, Comunicaţii
 • Medicină şi sănătate
 • ONG
 • Servicii
 • Sport şi agrement
 • Timp liber
 • Transport, Auto
 • Turism
Recomandă pe facebook
Peste 5000 de datornici chemaţi în instanţă pentru datorii PDF Imprimare Email
Scris de Ziarul 21   
Sâmbătă, 25 Iunie 2011 14:00

judecatoria turdaNumărul locuitorilor din zonă, chemaţi în instanţă pentru neachitarea datoriilor către diverşi creditori a ajuns la peste 5000 de persoane, potrivit Judecătoriei Turda. Doar în ultimii doi ani, în perioada 2009-2011, pe rolul Judecătoriei Turda au fost înregistrate un număr de 4213 de cereri având ca obiect încuviintarea executării silite.

Potrivit preşedintelui instanţei turdene, judecător Horia Ovidiu Tocan, un număr crescut de solicitări de executare silită a fost înregistrat şi în primul semestru al acestui an. „În anul în curs, până la data de 21.06.2011, au fost înregistrate un număr de 1146 de cereri având ca obiect încuviinţare de executare silită”. Preşedintele instanţei turdene nu a putut preciza însă şi o cifră relativă a sumelor ce ar trebui recuperate. „Nu deţinem o evidenţă a cuantumului prejudiciilor şi sumelor solicitate de creditori”, a mai arătat judecătorul Tocan. Numărul mare de dosare este îngrijorător pentru creditori deoarece indică capacitatea şi disponibilitatea de plată a turdenilor şi a locuitorilor din zona Turzii.

Se judecă o medie de cinci dosare pe zi
Doar la începutul săptămânii trecute, marţi, Judecătoria Turda a avut pe ordinea de zi nu mai puţin de 20 de dosare de încuviinţare a executării silite în favoarea unor diverşi creditori, de la bănci până la societăţi de asigurări şi societăţi specializate în managementul creanţelor.
Cele 20 de dosare aflate pe rol sunt judecate în complete de urgenţă şi se adaugă la o medie de 5 dosare care se judecă zilnic la Turda. Creditorii sunt bănci sau societăţi de asigurări, precum BCR Asigurări Vienna Insurance sau BRD, dar şi societăţi specializate în managementul creanţelor precum EOS KSI România, cunoscută mai ales pentru preluarea creanţelor firmelor de telefonie mobilă. Sumele de recuperat variază de la câteva zeci de milioane, la sute de milioane de lei. Datornicii sunt în proporţie covârşitoare, peste 95% persoane fizice care au înregistrat întârzieri la plata datoriilor. Doar de la începutul lunii iunie, instanţa a avut pe rol, spre judecare, peste 50 de dosare ale unor turdeni cu datorii către diverşi creditori.

Executorii, precum ciupercile după ploaie
Încuviinţarea executării silite este primul pas în procesul de executare, explică avocatul Sonia Cojan. „Practic nu orice înscris, spre exemplu nu orice contract are valoare executorie, astfel că se recurge la procedura de încuviinţare a executării silite, prin care judecătorul constată că sunt îndeplinite toate condiţiile. Spre exemplu dacă este o creanţă, o datorie certă a unui datornic, abia după ce instanţa admite executarea silită are loc eliberarea unei somaţii din partea executorului. După ce executorul a emis somaţia, creditorul poate opta asupra formei de executare în funcţie de specificul fiecărei datorii”, mai explică Sonia Cojan, Avocatul turdean a mai precizat că procedurile de executare silită care sunt extrem de stufoase sunt îngreunate acum şi de tensiuni în rândul executorilor. „Practic acum executorii s-au înmulţit peste măsură. Executorii judecătoreşti se plâng de apariţia unor executori ce apelează la limita legii. Acum există executori pentru serviciile de telefonie mobilă, executori fiscali, bancari, mai nou am auzit că există executori şi pentru casele de amanet, care vând bunurile amanetate”, a mai adăugat avocatul turdean.

 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Banner