Acasă Ştiri Situaţia investiţiilor la Turda în 2011
Banner
Director firme InfoTurda: 55 de firme listate
 • Afaceri, Economie
 • Artă şi cultură
 • Computere, Internet
 • Construcţii şi amenajări
 • Cumpărături
 • Educaţie
 • Industrie
 • Mass-Media, Comunicaţii
 • Medicină şi sănătate
 • ONG
 • Servicii
 • Sport şi agrement
 • Timp liber
 • Transport, Auto
 • Turism
Recomandă pe facebook
Situaţia investiţiilor la Turda în 2011 PDF Imprimare Email
Scris de Ziarul 21   
Luni, 10 Octombrie 2011 14:00
investitii la turda*Proiectul ISPA de apă-canal are punct final în noiembrie. *Bazinul de înot gata de Sărbătorile de iarnă. *Grădina Zoologică finalizată în proporţie de 90 % în noiembrie, va fi deschisă de 1 mai 2012. *Anul viitor se va realiza Hotelul din Blocul O şi Baza de Tratament cu Centru Spa de la Hotel Potaissa. * ”Floarea de sare” mai aşteaptă

Convins că pe cititorii noştri îi interesează foarte mult situaţia investiţiilor demarate de actuala conducere locală i-am pus câteva întrebări primarului Tudor Ștefănie legate de aceste obiective. Aceasta în încercarea de a radiografia stadiul în care se află unele construcţii pe care turdenii le consideră importante pentru ei, copiii şi familiile lor.
Iată ce spune primarul turdean despre acest subiect, ştiut fiind că proiectele derulate în perioada în care el a fost edil-şef i se datorează în cea mai mare măsură. Dealtfel tocmai asta face din el un ocupant al postului de primar greu de detronat: ”Investiţiile au curs în acest an, după mine a fost cel mai încărcat an din punct de vedere al lucrărilor investiţionale la nivelul Turzii şi chiar dacă s-au creat foarte multe nemulţumiri în rândul cetăţenilor, având în vedere multitudinea de şantiere, noi am preferat şi cred că şi cetăţenii sunt de acord, ca lucrările pe ISPA să se desfăşoare într-un an de zile şi nu în doi, astfel încât la anul să revenim pe reparaţii curente şi modernizări de străzi aşa cum am promis. Anul acesta se vor termina lucrările pe ISPA. Suntem pe procente foarte bune între 80 şi 90 % cu o mică excepţie, dar care poate fi adusă la termenele pe care noi le-am propus până la sfârşitul lunii noiembrie. Astfel încât şantierele vor fi închise în acest an urmând lucrările de modernizare cât mai este posibil anul acesta şi anul viitor se va intra într-o activitate investiţională pe lucrări de modernizare stradală. Eu le mulţumesc cetăţenilor şi am avut gândul de a realiza lucrările pentru că interesul nostru este de a deveni un oraş cu o infrastructură bine pregătită în vederea atragerii investiţiilor străine şi în vederea dezvoltării zonei turistice din oraş.”
Pe lângă această investiţie majoră, la Turda se află în derulare câteva alte obiective punctuale. Grădina zoologică va fi gata în proporţie de 90 % până în noiembrie. Modernizarea străzilor în zona Băilor Sărate se apropie de finalizare astfel încât nu vor fi probleme pentru deschiderea sezonului de anul viitor.
Bazinul de înot se doreşte a fi gata până la sărbătorile de iarnă, aşa cum este graficul cu constructorii. Acolo unele termene au fost modificate nu din vina autorităţilor locale, ci a constructorului, susţine primarul Ștefănie care mai spune: ”Pentru anii viitori vrem să realizăm alte proiecte care să nu deranjeze populaţia, ci să o sprijine pentru a face din acest oraş unul frumos. Eu sper acest lucru şi în mod cert Turda va intra între oraşele moderne ale zonei balneare pentru a deveni staţiune turistică şi putem să promovăm proiecte care aduc beneficii.”
Vorbind despre investiţii necesare, edilul turdean pomeneşte crearea de locuri de muncă şi realizarea unei cărţi de vizită cât se poate de bună, pentru ca Turda să fie performantă pentru atragerea de investitori şi investiţii străine: ”Sunt două investiţii care completează strategia noastră pe zona turistică: finalizarea bazei de tratament de la hotelul Potaissa cu centrul SPA şi realizarea unor condiţii civilizate de servicii oferite de zona hotelieră şi de baza de tratament din acest complex. Am avut organizată licitaţia, există o contestaţie care sper să se rezolve cât mai repede. ”
Creditul pe care administraţia locală şi SC Salina Durgău Turda îl doresc, este aproape de a fi obţinut în această perioadă. Odată finanţarea obţinută, în şase luni de zile complexul ar urma să fie finalizat şi să întregească buchetul de servicii turistice pe care zona Turda îl are pregătit astfel încât să poată fi depusă documentaţia pentru obţinerea calităţii de staţiune turistică pentru municipiul de pe Arieş. Blocul O intră şi el din primăvară în această activitate investiţională pentru ca în 6-8 luni de zile să fie gata şi să fie deschisă acolo o nouă unitate hotelieră, cu bază de tratament, ceea ce înseamnă 280 de camere pentru turişti.
Primarul Ștefănie dă explicaţii referitoare la natura finanţării pentru aceste obiective pe care le doreşte finalizate până la sfârşitul anului viitor: ”Investiţiile se realizează în această fază pe bază de credit. Întreaga activitate de finanţare a creditelor şi de plată a lor se va realiza de către societatea Salina Durgău şi nu din impozite şi taxe locale aşa cum spuneau unii din cetăţeni. Astfel activitatea societăţii Salina se va dezvolta, e o activitate profitabilă şi care preia şi greutatea financiară necesară acestor investiţii. Faptul că ele se vor realiza în mod cert vor crea şi un beneficiu acestei societăţi pentru că activitatea de zi cu zi de acolo şi ea va produce veniturile necesare achitării acestor investiţii.”
În încheierea discuţiei referitoare la investiţii ale administraţiei locale din Turda, primarul turdean susţine că nu a renunţat la ideea edificării unui complex hotelier de cinci stele la Salina Turda: ”Menţionez că nu am uitat şi nu renunţăm la acel complex de care se vorbea, în zona Salinei, Floarea de Sare. Proiectul are o valoare de peste 20 de milioane de euro ceea ce înseamnă că mai trebuie să aşteptăm pentru a clarifica un parteneriat cu un investitor. Eu spun că mergem pe drumul pe care l-am ales şi este cel mai bun, acela de dezvoltare a oraşului şi în zona serviciilor şi în zona turistică şi sper ca acest lucru să ne dea dreptate pentru că tăvălugul activităţii investiţionale va aduce şi o activitate economică corespunzătoare şi rezultate foarte bune pentru cei care vor să-şi deschidă activităţi comerciale sau de servicii în zona municipiului Turda.”
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Banner