Acasă Ştiri Traficanţii din Câmpia Turzii nu ştiau că sarea de baie e ilegală, deşi vorbeau codificat
Banner
Director firme InfoTurda: 55 de firme listate
 • Afaceri, Economie
 • Artă şi cultură
 • Computere, Internet
 • Construcţii şi amenajări
 • Cumpărături
 • Educaţie
 • Industrie
 • Mass-Media, Comunicaţii
 • Medicină şi sănătate
 • ONG
 • Servicii
 • Sport şi agrement
 • Timp liber
 • Transport, Auto
 • Turism
Recomandă pe facebook
Traficanţii din Câmpia Turzii nu ştiau că sarea de baie e ilegală, deşi vorbeau codificat PDF Imprimare Email
Scris de Ziarul 21   
Vineri, 05 Noiembrie 2010 14:00
sare de baieCinci tineri, dintre care trei din Câmpia Turzii, au fost arestaţi preventiv, în 22 octombrie, pentru posesie, consum şi vânzare de droguri de mare risc. Măsura a fost dispusă de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Cluj (DIICOT).
Alexandru Crişan zis „Bighidiu”, Adrian Deak, Vlad Voinea zis „Şpanga”, Mohamad Hattab şi Dan Bothază sunt cercetaţi pentru trafic şi consum de mefedronă şi amfetamină. Marţi, 2 noiembrie, a avut loc la Curtea de Apel Cluj recursul formulat de inculpaţi şi susţinut de avocaţii apărării la măsura arestului preventiv. Avocaţii susţin în faţa instanţei că inculpaţii au consumat sarea de baie în perioada în care era legală şi că nu au ştiut când substanţa a trecut pe lista celor interzise, scrie FTR.ro.

Viitor stomatolog, dealer de maşini şi patron
Hattab este din Tunisia şi este student în anul VI la Facultatea de Stomatologie. Spre deosebire de ceilalţi inculpaţi acesta făcea trafic şi de amfetamină, celorlalţi reţinându-li-se în sarcină doar mefedrona. În apărarea sa, avocaţii au invocat faptul că Hattab a fost ales de poliţişti pentru a fi colaborator sub acoperire în descoperirea adevăraţilor traficanţi de droguri, asta după ce acesta a fost prins cu droguri. Totuşi, avocatul susţine că această colaborare cu organele de poliţie nu a făcut decât să înrăutăţească starea inculpatului care a rămas în grupul consumatorilor de droguri. Deak are o firmă de termopane la care lucrează opt persoane şi este tatăl a doi copii minori, fiind singurul întreţinător al familiei. Situaţia familială a fost invocată şi astăzi în faţa magistraţilor curţii.

Au împărţit liniile doar cu prietenii

Bothază a fost, pînă la momentul arestării, dealer la Autotransilvania în Cluj, iar la dosar există probe în care este surprins că oferea droguri şi colegilor de muncă. Se pare că Bothază şi-a cîştigat clienţii de partea lui oferindu-le gratis, la început, substanţele interzise, după care pretinzînd diverse sume de bani, potrivit unor surse judiciare. El îşi procura drogurile prin intermediul inculpatului Crişan, din Ungaria, cel din urmă infirmînd acest lucru. Totuţi, inculpaţii contrazic procurorii şi spun că nu au vândut niciodată droguri şi că le-au consumat doar cu prietenii la petreceri.

În cazul lui Crişan avocaţii apărării au adus la cunoştinţă instanţei că nici în perioada de urmărire penală sau arest nu s-a ţinut cont de starea de sănătate a acestuia. Crişan are fractură de tibie şi peroneu, iar condiţiile din arestul IPJ îi înrăutăţesc starea de sănătate şi nu îi dau posibilitatea acestuia să se vindece, susţine avocatul apărării.

30 de cumpărători de „vise” au declarat împotriva lor
În jur de 30 de martori au dat declaraţii cum că au cumpărat de la sus numiţii droguri, iar la dosar există probe rezultate în urma percheziţiilor domiciliare, rapoarte de constatare tehnico ştiinţifice întocmite de Brigada de Combatare a Crimei Organizate Cluj (BCCO) şi procese verbale de redare a convorbirlor telefonice interceptate autorizat.

Aveau un limbaj codificat
Activitatea celor cinci tineri arestaţi preventiv a fost una îndelungată desfăşurată sub un plan bine pus la punct. Se pare că cei cinci inculpaţi, pe durata săvîrşirii activităţilor ilicite, au adoptat un limbaj codificat ca măsură de precauţie în cazul în care telefoanele le-ar fi ascultate, potrivit proceselor verbale de interceptare existente la dosar. Apărătorii tinerilor arestaţi susţin că aceştia au consumat substanţele în cercuri relativ restrînse, de curiozitate, în perioada în care erau legale, sub formă de sare de baie. Totuşi, procurorii susţin că activitatea lor s-a desfăşurat în Câmpia Turzii, Turda şi Cluj-Napoca.

Pericolul pentru ordinea publică este scos în evidenţă de gravitatea infracţiunilor comise, dar şi de substanţele traficate în sine. Mefedrona este o substanţă toxică care dă dependenţă şi consumată în cantităţi excesive poate duce chiar la deces. Amploarea fenomenului drogurilor, care a ajuns şi în rândul minorilor, constituie un alt motiv pentru care procurorii cer ca cei cinci să rămână în arest până la încheierea urmării penale.

Reprezentanta parchetului a cerut instanţei respingerea recursurilor formulate de inculpaţi, precizînd că motivele invocate de avocaţi nu se contrazic legii, iar probele de la dosar sunt clare. Instanţa a rămas în pronunţare.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Banner