Acasă Ştiri Ajutorul pentru Zolty a venit din blogosferă
Banner
Director firme InfoTurda: 55 de firme listate
 • Afaceri, Economie
 • Artă şi cultură
 • Computere, Internet
 • Construcţii şi amenajări
 • Cumpărături
 • Educaţie
 • Industrie
 • Mass-Media, Comunicaţii
 • Medicină şi sănătate
 • ONG
 • Servicii
 • Sport şi agrement
 • Timp liber
 • Transport, Auto
 • Turism
Recomandă pe facebook
Ajutorul pentru Zolty a venit din blogosferă PDF Imprimare Email
Scris de Ziarul 21   
Luni, 22 Noiembrie 2010 14:00
Cazul lui Egyed Petru Zoltan a fost publicat şi de Ziarul 21 cu ceva timp în urmă. Zoltan este mai degrabă cunoscut ca Zolty din Bogata, sau băiatul în scaun cu rotile. După mai multe încercări concrete, reale, prin tot felul de cereri de ajutoare sau cereri de sponsorizări, multele promisiuni pe care le-a primit Zolty au rămas tot aşa: promisiuni. În schimb, se pare că norocul său a venit taman de unde se aştepta mai puţin: din lumea virtuală, din lumea bloggerilor.
Unul din partenerii lui Zolty în ale internetului a fost şi este fostul jurnalist – şi actual blogger – Zamfir Pop. Pe blogul său, Zamfir a demarat campania „Leaţ duit, Zolty!”, numită după mai celebra campanie „Let’s do it, Romania!”. Se pare că iniţiativa a prins în blogosferă, tot mai mulţi bloggeri auzind de cazul lui Zolty. Aşa se face că unul din bloggerii clujeni, Radu Băzăvan, aka Groparu (groparu.ro), a aflat şi el de Zolty şi a făcut o campanie pe blogul său unde a primit o mulţime de confirmări în sprijinul ideii de a-l ajuta pe Zolty cu izolarea casei. S-au strâns aproximativ 1.400 de lei, plus că au fost mulţi care s-au oferit să participe care cu câte ce putea. „Mi-au răspuns foarte multe persoane, dar i-am ales numai pe cei despre care credeam că au ceva cunoştinţe în domeniu”, explica Radu Băzăvan, cel care şi-a definit campania ca „un apel la conştiinţa publică”. „Sincer, nu mă aşteptam chiar să mă ajute. Şi când m-au sunat prima dată, nu eram eu sigur, pentru că am mai primit promisiuni dar, cum se zice, de promisiuni mi-i plin podul de la casă. Nici nu mi-am pus prea mari speranţe că o să se întâmple”, spunea Zolty, cel care, pentru al doilea sfârşit de săptămână îi găzduia pe cei care s-au hotărât chiar să îl ajute cu izolarea casei. În replică, mai degrabă în încercarea de a explica felul de a fi al românilor, Radu spunea: „se spunea că dacă vii în România şi oamenii îţi promit marea cu sarea şi a doua zi nu fac nimic în privinţa respectării promisiunii, să nu te superi pentru că românii fabulează foarte mult. Nu e o chestie neapărat negativă, ci o chestie care ţine de noi. Foarte mult cheltuim din energie vorbind în loc să facem şi nu e neapărat un semn de neseriozitate”. Cât despre ei, care chiar au făcut ceva concret, a adăugat: „noi să zicem că suntem unii dintre românii care mai şi fabulează, dar uneori le mai şi ies treburile”.
Din păcate, o parte a casei în care locuieşte Zolty împreună cu fratele său, Andras, are probleme la fundaţie, motiv pentru care acea parte a casei a rămas nelocuită. Astfel, eforturile oamenilor de bine care s-au hotărât să facă o faptă bună s-au concentrat asupra părţii în care locuiesc cei doi, aşa că a fost izolată doar acea zonă. „Dacă reuşim să strângem suficienţi bani şi dacă reuşim să facem rost de o sponsorizare... ” spunea Radu, atunci se vor întoarce la primăvară pentru a consolida fundaţia, a reface pereţii şi, eventual, pentru a continua cu izolarea restului casei.
Pe lângă campania care s-a făcut în mediul virtual, Radu – cel care spunea că a fost mai ocupat în ultima perioadă cu atât mai mult cu cât şi-a botezat proaspătul membru al familiei – a precizat că bani s-au strâns şi la firma de soft unde lucrează el, cea mai mare parte de bani venind din partea unui coleg al său care a contribuit cu o sumă mare de bani şi din partea unui partener de afaceri. Cu toate acestea, Radu a precizat că nu intenţionează să îşi aroge niciun merit pentru concretizarea acţiunii, menţionând că cel mai mare merit în acest sens l-ar avea Cosmin: „Vreau să spun că dacă nu era Cosmin, care să ne ajute, operaţiunea de acum şi de acum o săptămână nu ar fi avut loc. El a avut timp să umble, să vorbească la depozite şi el a făcut cam toată treaba”.
„Băieţii m-au ajutat cu izolatul, dar mi-au mai şi dat ceva bani să am de cheltuială”, spunea Zolty, ţinând să le mulţumească celor care l-au ajutat: „Sunt băieţi de treabă, că greu găseşti în ziua de azi băieţi care să te ajute. Tinerii sunt mai mult la discoteci, la chefuri...”, spunea Zolty, precizând că din aceeaşi zonă a mai venit un alt tip de ajutor: „Băieţii m-au mai ajutat şi cu internetul... mi-au cumpărat un modem”.
Nu toată lumea care a fost prezentă sâmbătă, 20 noiembrie, la acţiunea demarată pentru izolarea casei, a fost şi cu o săptămână în urmă. Dacă prima dată au fost prezenţi la apel Attila şi Alpar, în a doua săptămână ei au lipsit, fiind înlocuiţi de Dragoş, din Cluj Napoca, şi de Alex, care a venit tocmai din Sibiu pentru a-l ajuta pe Zolty. Cât despre Radu, Cosmin şi Zamfir, ei au fost prezenţi în ambele săptămâni.
 

Adaugă comentariu


Codul de securitate
Actualizează

Banner